Hvad koster et rejsekort?

Nem og hurtig betaling til offentlig transport

Hvad er et rejsekort?

Rejsekort er det elektroniske billetsystem, som benyttes til offentlige transportmidler i Danmark.

Selve rejsekortet er et trådløst smartcard, som indeholder oplysninger som bl.a. korttype, indehaver, rejsestatus samt indestående beløb og tidligere foretagne rejser. Grundidéen er, at det er kortet, der er det styrende og at det bærer alt kendt information. Dette muliggør at kontrollører i bus, tog og metro til enhver tid kan kontrollere den rejsende ved blot at aflæse rejskortet med en håndterminal. Rejsekortet “arbejder sammen” med de velkendte ind- og udtjekningsterminaler, som er placeret ved ind- og udgange på stationer og i busser.

Hvor kan du bruge rejsekort?

Rejsekortsystem er taget i brug i det meste af Danmark, og i Nordjylland og på Vestsjælland afskaffedes klippekortene i 2013. I Hovedstadsregionen var det oprindelig planen at stoppe salget af klippekort fra sommeren 2013, hvilket dog blev udsat til den 1. juni 2014 og efterfølgende til den 12. oktober 2014. Salget af klippekort til brug i hovedstadsområdet stoppede endegyldigt den 8. februar 2015, og den 30. juni samme år var sidste anvendelsesdato for klippekortene.

Hvad koster et rejsekort?

Du kan vælge mellem tre forskellige typer af rejsekort. Sammenlign herunder, og se hvilken type rejsekort, der passer til dine behov:

Hvordan bruger du rejsekortet?

Når din rejse starter…

… skal du tjekke ind. Dette gøres ved at holde kortet hen til en indtjekningsterminal, som tjekker, om kortet er gyldigt, og om der er penge på kortet. Hvis dette er tilfældet, vil terminalen foretage et tjek ind og kvittere med et bip. Terminalen er udstyret med et display, der viser supplerende informationer. Kortet vil nu indeholde oplysninger om, at det er tjekket ind, og hvor det er sket, samt at der vil være trukket et beløb fra kortet til dækning af rejsen for det tilfælde, at der ikke tjekkes ud ved afslutningen på rejsen. Ved indtjekning bliver kortet opdateret på diverse oplysninger som f.eks. automatisk optankning, om kortet er under mininumsgrænsen, opdatering af saldo i forbindelse med optankning via internettet og ændringer af tankop-aftale.

Når rejsen slutter…

… skal du selvfølgelig også tjekke ud. Når kortet holdes op mod en udtjekningsterminal, vil kortet foretage et tjek-ud. Det vil sige at rejsens slutpunkt vil blive registreret. Samtidig vil rejsens pris blive udregnet, og saldoen på kortet bliver justeret, så det samlede beløb, der er trukket for rejsen, svarer til rejsens pris, og kortets status vil blive ændret til tjekket-ud.

Vil du vide mere?

Hvis du vil vide mere om dine muligheder med rejsekortet, tank-op aftaler, selvbetjening m.m. så klik her og find mere information. Husk også at se videoen herunder, som nemt og hurtigt forklarer, hvordan du bruger rejsekortet.

Pendlerkort

Pendler du fast hver dag, kan du med et pendlerkort rejse frit med bus, tog og metro i dit område til en fast pris. Dette kan ofte være den billigste løsning, hvis du rejser fast i de samme zoner. Vær dog opmærksom på, at pendlerkortet ikke kan bruges til rejser uden for dit valgte område.
Når du køber et pendlerkort, bestemmer du selv, hvor længe det skal gælde – lige fra 30 til 180 dage. Og din periode begynder først, når du checker dit pendlerkort ind. Du kan gøre det let for dig selv med en fornyelsesaftale, der fornyer dit pendlerkort – helt automatisk.

Med et pendlerkort behøver du ikke at checke ud hverken i bus, tog eller metro. Rejser du med bus skal du dog checke ind.

Mangler du prisen på noget?

Share This