Hvad koster det at holde jul?

Julen varer længe og kan være dyr – få gode råd til en billigere jul

“Julen varer længe, koster mange penge…”

Men i forhold til det samlede private forbrug er julen – økonomisk set – et overdrevent fænomen.

Hvis indkøbsmønstret i december i år former sig nogenlunde som de foregående tre år, koster julen ifølge Dansk Statistik kun cirka 1% af familien Danmarks samlede private forbrug. Går man ud fra, at hele udgiften til jul afholdes i form af ekstraindkøb i detailhandelen, betyder det 6½ milliarder kroner. 

Det koster julen pr. dansker i gennemsnit

Det samlede privatforbrug i Danmark ventes i år at blive på cirka 675 milliarder kr., hvoraf omkring 37 procent er forbrugsvarer fra detailhandelen, altså 250 milliarder kroner.

Erfaringerne fra de sidste tre år er, at detailhandelens salg i december ligger 32 procent over gennemsnittet af de 11 andre måneder. Det peger frem mod et decembersalg i detailhandelen i år på 27,5 milliarder kroner mod 20,8 milliarder kroner i en gennemsnitlig normalmåned. Ekstra-forbruget i december er med andre ord på 6,7 milliarder kroner, som fordelt ligeligt ud på alle voksne danskere bliver til en udgift på 1.675 kroner.

Julen koster i gennemsnit hver voksne dansker omkring 1.700 kroner.

Dansk Statistik

5 gode råd til at spare penge i julen

1. VÆR UDE I GOD TID
Hvis du eksempelvis vil undgå at købe gaverne i sidste øjeblik, kan du med fordel købe dem tidligt. Hvis du allerede starter i november måned, kan du nå udsalget til Black Friday og samtidig trække på din lønkonto i november i stedet for december. På denne måde opnår du et større rådighedsbeløb i december, som ellers er en dyr måned.

Du kan med fordel også købe maden tidligt og fryse det, der kan fryses ned. For eksempel er flæskesteg og and tit billigere i november måned. Yderligere er der ofte mange tilbud på ænder lige op til Mortensaften. Dette kan du fryse ned og gemme til juleaften, således du både sparer tid og penge.

2. LAV DINE JULEINDKØB FLERE STEDER
I stedet for at tage ét sted hen og handle alle dine juleindkøb ind dette sted, bør du benytte dig af flere supermarkeder.
Især i juletiden, har de forskellige supermarkeder tilbud på julemad og juledekorationer. Derved kan du spare penge ved at være opmærksom på tilbud, og ligeså være villig til at køre i forskellige supermarkeder, for at opnå den bedste pris.Udover mad og pynt, er der også penge at spare, hvis du sammenligner priser på nettet. 

3. BRUG SAMMENLIGNINGSTJENESTER
Du kan drage fordel af at benytte diverse sammenligningstjenester, for at spare penge.

4. SPAR PENGE PÅ TRANSPORTEN
Mange danskere krydser det danske land for at komme hjem til deres familie og holde jul med dem. I alt krydsede over 45.000 passagerer lillebælt i julen sidste år i tog ifølge DSB. Der er dog andre muligheder end førnævnte. Busture fra eksempelvis København til Aarhus/Aalborg, er ligeså en mulighed, man kan benytte sig af. 

 5. UNDGÅ IMPULSKØB
Lav en indkøbsliste og følg den. Denne regel kan bruges hele året rundt, men især i julemåneden kan der være mange fristelser i supermarkederne. Det kan du eksempelvis gøre ved at lave en checkliste på telefonen, som du alligevel altid har på dig. 

Mangler du prisen på noget?

Share This