Hvad koster en nummerplade?

Find priser på almindelige nummerplader, ønskenummerplader og meget mere

Hvad er en nummerplade?

En nummerplade er en plade med en kombination af cifre og evt. bogstaver som tjener til identifikation af en genstand. Oftest bruges nummerplade i forbindelse med myndighedernes registrering af køretøjer. Her viser nummerpladen køretøjets registreringsnummer og er som regel lavet af metal eller plastik. I Danmark er nummerpladerne til køretøjer opbygget med to bogstaver og fem cifre.

Nummerpladen kan være forsynet med prægede tegn, eller tegnene kan være malet, klæbet eller hæftet på pladen. Nogle køretøjstyper, herunder bil, kræver de fleste steder to nummerplader, en foran og en bagpå, mens andre køretøjstyper kun skal have én nummerplade.

Typer af nummerplader

Almindelige nummerplader

I Danmark er nummerpladerne til alm. køretøjer opbygget med to bogstaver fem cifre. På almindelige nummerplader anvendes bogstaverne I, Q, Æ, Ø og Å ikke. Bogstavet O bruges kun som første bogstav i en kombination. En række bogstavkombinationer vurderes som uhensigtsmæssige og overspringes: BH, BU, CC, CD, DK, DU, EU, KZ, MU, PU, PY, SS, UD, UN og VC.

Ønskenummerplader

Med en ønskenummerplade (også kaldet personlige nummerplader eller navnenummerplader) kan ejeren selv vælge en bogstav- og tegnkombination. I modsætning til det begrænsede nummerpladealfabet på normale nummerplader, kan alle bogstaver, også Æ, Ø og Å, benyttes. Ingen skilletegn som punktum, apostrof eller bindestreg kan anvendes. Der er i derudover følgende regler:

  • Der skal være mindst 2 og højst 7 tegn inklusiv mellemrum på nummerpladen.
  • Tegnkombinationen må ikke være en kombination der udgives i de normale serier.
  • Tegnkombinationen må ikke være anstødelig eller være til ulempe, altså ikke FUCK U, RØV eller SATAN.

I modsætning til almindelige nummerplader følger ønskenummerplader ejeren i stedet for bilen. Hvis ejeren skifter bil, må vedkommende tage nummeret med. Retten til nummerpladen gælder i 8 år. Muligheden for ønskenummerplader har været mulig i Danmark siden 1992, men kan kun fås til personbiler og personmotorcykler, dvs. biler og motorcykler på almindelige hvide plader.

Historiske nummerplader

Du kan søge om historiske nummerplader til personbiler og motorcykler, der er registreret første gang før den 1. april 1976. Køretøjets 1. registreringsdato afgør, hvilken type nummerplade, du kan få.

Er dit køretøj registreret første gang før 1. april 1958, kan du få det oprindelige registreringsnummer, hvis nummeret er ledigt. Nummerplader fra denne periode har kun et bogstav og op til seks tal. På nummerplader med to bogstaver og fem tal (1. april 1958 til 1. april 1976) kan man få et registreringsnummer fra en række registreringsnumre i historisk relevante bogstavkombinationer, der er reserveret til det.

Hvis du ikke specifikt søger om et bestemt nummer, eller der foreligger en erklæring fra en relevant interesseorganisation, får du et tilfældigt nummer til den type, som passer til køretøjets 1. registreringsdato eller den tekniske årgangsbestemmelse (sker ved syn). Det gælder også, hvis vi ikke kan efterkomme anmodningen om et specifikt nummer.

Nummerplade pristabel

Herunder kan du se priserne på de forskellige nummerpladetyper:

Specielle danske nummerplader

  • FORSVARET anvender nummerplader med sort baggrund og hvid skrift. Nummerpladen er opbygget af et mærke og fem cifre, hvor der mellem andet og tredje ciffer er et punktum. Alle nummerplader er udstyret med et gult værnsmærke for hhv. Hæren, Søværnet, Flyvevåbnet samt værnsfælles myndigheder.
  • BEREDSKABSSTYRELSEN anvender nummerplader med blå baggrund og orange skrift. Nummerpladen er opbygget af eget mærke, efterfulgt af et, to, tre eller fem cifre, der angiver køretøjets tilhørsforhold[3]. Ved nummerplader med fem cifre er der et punktum mellem andet og tredje ciffer.
  • KONGEHUSET kan anvende egne nummerplader med gylden krone og et løbenummer på op til 3 cifre i hvidt. Kommunale brandvæsener mv. har tilladelse til at bruge egne nummerplader med bogstav- og talangivelse på hver side af kommunens byvåben midt på nummerpladen.

3. nummerplade

Hvis din bagerste nummerplade er helt eller delvist dækket, skal du bruge en ekstra nummerplade (3. nummerplade) med rød skrift.
En 3. nummerplade koster 110 kr. Leveringstiden er cirka 4 uger.

Mangler du prisen på noget?

Share This