Hvad koster cigaretter?

Cigaretpriser fra hele verden

Hvad er en cigaret?

En cigaret består af fintskåret tobak rullet i papir, som er imprægneret med salpeter, hvilket gør, at cigaretten kan brænde af sig selv. Til højre finder du en tegning, der illustrerer en cigarets dele.

1) Primær røgstrøm, 2) Filtermateriale (aktivt kul og andet), 3) Lim, 4), Ventilationshuller, som reducerer cigarettens smag, 5) Blæk, 6) Lim, 7) Sekundær røg, 8) Filter, 9) Filterpapir, 10) Tobak og tilsætningsstoffer, 11) Papir, 12) Glød og aske.

cigarettens dele

Hvad koster cigaretter?

Der fremstilles ca. 5.5 billioner cigaretter om året, som købes og ryges af de mere end 1,1 milliarder rygere verden over – men hvad koster cigaretter? Læs mere her på siden og få svar på hvad cigaretten er lavet af og hvad de koster.

I Danmark koster en pakke cigaretter ca. 40-45 kr., og er således en del dyrere end gennemsnitsprisen på det europæiske marked. De mange lande i Europa med stor diversitet i den økonomiske status, giver en stor forskel mellem den dyreste og billigste pakke cigaretter. I “bunden” ligger mange østeuropæiske lande som Hviderusland, Moldova og Kazakhstan, hvor en pakke cigaretter koster under 10 kr., mens cigaretpakkerne i vesteuropæiske lande som Irland og Norge koster ti gange så meget.

Forskellen på internationale cigaretpriser er stor

Fra 7. kr. pr. pakke i Cambodia til 122 kr. i Australien. I Danmark er prisen ca. 40 kr.

Cigaretpriser fra hele verden

Med hjælp fra websitet cigaretprices.net har vi herunder samlet cigaretpriser fra hele verden. På verdens største kontinent Asien er der ikke så stor forskel på priserne på trods af de mange lange. De fleste cigaretpakker i Asien er billige – nogle enkelte undtagelser som stikker ud er Brunei, Turkmenistan og Singapore.

I Nordamerika og særdeleshed USA oplever man den største prisforskel. Du kan spare 8 dollars (ca. 55 kr.) hvis du rejser fra New York til South Carolina for at købe dine cigaretter. I Canada er cigaretterne dyre mens de omvendt er billige i Mexico, Centralamerika og Caribien.

I Sydamerika er priserne på cigaretter generelt lave. Nogle enkelte lande som har en del højere priser er Falklandsøerne, Argentina og Bolivia.

Oceania er helt klart den dyreste del af verden, når det kommer til priser på cigaretter. Dette skyldes sansynligvis isolererede øer med sundhedsorienterede regeringer og strenge toldregler.

Ikke overraskende er Afrika et billigt kontinent for rygere. I lande som Zimbabwe og Senegal er det nærmest gratis at ryge… Den eneste store undtagelse er Seychellerne. Dette skyldes igen øens isolerede natur samt strenge toldregler. Og så selvfølgelig rige turister.

Er cigaretter farlige?

Tobaksrøg indeholder mere end 4.000 kemiske stoffer, hvoraf mange er giftige eller mutagene, 50 af stofferne er kræftfremkaldende. Enkelte stoffer såsom radon og Polonium-210 er radioaktive. I tobaksrøgen forefindes foruden radon og polonium bl.a. en række tvivlsomme stoffer som benzen, blåsyre, formaldehyd, kultilte, nikotin, tjære, DDT og acetone. Mængden af førnævnte stoffer kan variere meget fra det ene cigaretmærke til det andet. Det gælder især for tjære- og nikotinindholdet.

Tobaksforbrug og især cigaretrygning er én af de største årsager til dødsfald i Danmark. Rygning under svangerskabet medfører risiko for uønsket abort og undervægtige nyfødte. Rygning forøger sandsynligheden for hjertestop og en række kræftsygdomme. Den fremskynder også ældningsprocesserne og kan fremkalde for tidlig alderdom.

Rygning øger stofskiftet og kan på den måde nedsætte rygerens vægt en smule. Nikotin er en effektiv sultdæmper, og tidligere rygere udvikler ofte spisevaner med junk food, når de forsøger at mætte tobakshungeren med småspisning. Man ser ofte at folk som stopper med at ryge, forøger deres vægt.

Cigaretrygning er en af de største årsager til lungekræft, som desuden er én af de mest almindelige dødsårsager blandt rygere. Visse andre lungeproblemer, f.eks. lungeemfysem, henføres også til cigaretrygning. Tobaksindustrien prøvede i mange år at benægte, at der er en sammenhæng, og man modsatte sig medicinsk forskning, som forsøgte at bevise den.

Mangler du prisen på noget?