Hvad koster spidsen af en jetjager?

Mere end bare et begreb!

Spidsen af en jetjager

Du kender sikkert udtrykket ”det koster spidsen af en jetjager”, som især bruges, når noget er meget dyrt. Men hvad koster spidsen af en jetjager egentlig? Ifølge magasinet “Flyvevåbnet”, koster selve spidsen af en jetjager ca. 16.000 kroner – det skriver videnskab.dk.

Det er i virkeligheden et rør

Ifølge Flyvevåbnet fra december 2010, så er spidsen af en jetjager faktisk ikke en spids, men et rør. Røret bruges til at måle flyets hastighed. Dette sker ved at luftmolekyler presses ind gennem det såkaldte pitotrør, og et måleudstyr ved pitotrørets bagende omregner trykket til hastighed. Når flyet ikke er i luften, bliver pitotrøret dækket til, så fluer og andre insekter ikke kommer ind. Det vil nemlig give risiko for forkerte hastighedsmålinger, hvilket kan være katastrofalt for piloten.

Spidsen af en jetjager koster ca. 16.000 kr.
Find hele artiklen på Videnskab.dk.

En fast vending

“Hvad koster spidsen af en jetjager” er efterhånden blevet en fast vending i det danske sprog og ligger i samme boldgade som “det koster det hvide ude af øjnene” eller “det koster en halv bondegård”. De faste vendinger er i virkeligheden bare variationer af samme udtryk, som kan give det danske sprog lidt kulør og spræl. Spidsen af en jetjager er med andre ord en lidt kreativ formulering af noget som koster rigtig meget – men nu har vi slået fast at spidsen af en jetjager heller ikke er så dyr endda.

Mangler du prisen på noget?

Share This