Hvad koster en hund?

Menneskets bedste ven er en omkostningstung sag!

Hvad koster en hund?

Der er ikke noget kort eller enkelt svar, når til kommer til spørgsmålet: “hvad koster en hund?”. Nogle hunde gives væk, nogle koster måske et symbolsk beløb på nogle få tusinde kroner, mens andre hunde koster helt op til 15.000 kr. eller mere. Brugshunde og hunde til konkurrencer, udstillinger og sport bliver handlet til langt højere priser.

Når man køber en hund, skal man skal også overveje om man går efter en bestemt hunderace. Skal man have en internathund eller en hund fra et blandingsopdræt. Prisen afhænger i den grad både af race, stamtavle og formål.

Som ny hundeejer bør du være opmærksom på at selve købssummen blot er en lille brøkdel af det samlede regnestykke. Mange hæfter sig i første omgang ved købsprisen (som også kan være en stor udgift), men der er mange andre udgifter forbundet med at købe hund.

Købspris er kun en lille del. Løbende udgiftsposter fylder mere!

Prisen på en hund varierer mellem alt fra et par tusinde kroner til mere end 50.000 for udstillings- og konkurrencehunde. Andre hunde kan du få gratis eller købe for et symbolsk beløb.

Det koster ca. 1000 kr. om måneden i gennemsnit at have hund.

Hvad koster det at have hund?

Som ny hundeejer kan det være svært at vide, hvilke udgifter der hører til dét at have hund og det varierer selv sagt også ift. bl.a. race og størrelse, ligesom der er nogen poster, der kan skrues op og ned for – fx træning som nogen foretrækker at klare selv i stedet for at melde sig på hold.

Udgiftsposter til hund

Herunder ser du eksempler på udgifter, der kan være forbundet med at have hund:

  • Lovpligtig ansvarsforsikring
  • Sygeforsikring (frivilligt) – læs mere om hundeforsikring her.
  • Dyrlæge (almindelige eftersyn, vaccinationer samt evt. uforudsete dyrlægebesøg)
  • Foder og godbidder
  • Udstyr (kurv, mad- og vandskål, legetøj, seler, halsbånd, liner, børste, hundeposer, transportbure/hundegitter/bilsele)
  • Træning
  • Pleje (klip/trim, shampoo, loppemiddel, evt. massør/kiropraktor/svømning)
  • Hundepension (hvis venner/familie ikke kan træde til)

Ovennævnte poster er blot eksempler på udgifter, og det vil ikke være alle hundeejere som kommer til at betale for alle disse poster, men de skal tjene som en hjælp, så man som ny hundeejer kan se, hvilke udgifter der kan være forbundet med at have hund.

De løbende udgifter kommer bag på mange

Som sagt, hæfter mange sig ofte kun ved købsprisen, men det jo de løbende udgifter, der kommer til at belaste budgettet måned efter måned, år efter år, så dem bør man bestemt også have tænkt ind i budgettet. Som en god tommelfingerregel, koster det ca. 1.000 kr. om måneden i gennemsnit at have hund. Der er dog stadig stor forskel på mange faktorer som fx mængden af foder (chihuahua vs Grand Danois) og der kan (desværre) altid komme uforudsete udgifter til dyrlægebesøg.

Dertil kommer, at det altid vil være dyrere i starten, hvor man jo står og mangler alle tingene, ligesom der – hvis der er tale om en hvalp – formentlig skal investeres i flere halsbånd/seler, da den lille hundehvalp jo vokser sig større og større.

Mangler du prisen på noget?

Share This